top of page
IMG_1296b.jpg

Att vara fodervärd

Att vara fodervärd innebär att du får ta hand om en lovande valp åt uppfödaren, som kanske inte har plats för ytterligare en hund. Du kan på så sätt få en hundvalp utan att behöva betala något till uppfödaren, som i sin tur får viss rätt att använda hunden i avel.

Hundens ska hållas i god form

För så kallade pälsraser innebär det också att fodervärden måste hålla pälsen i sådant skick att hunden kan visas på ett rättvisande sätt. Generellt ska fodervärden alltid ha en god hundhållning och se till att hunden får lagom med mat, motion och mental stimulans.

Rättigheter och skyldigheter

För att fodervärdsavtal ska passa både dig och uppfödaren är det viktigt att ni båda är väl införstådda med vilka rättigheter och skyldigheter avtalet innebär och att ni kan ha en bra dialog och stor förståelse för varandras situation. Som fodervärd har du ofta en av uppfödarens bästa hundar och det är viktigt att du har tid och lust att ta dig an ett sådant förtroende. Ett gott samarbete är A och O för ett väl fungerande förhållande mellan uppfödare och fodervärd.

Att vara fodervärd för Pink Diamonds Kennel

Som fodervärd för Pink Diamonds kennel innebär det att du inte behöver betala för din hund, det innebär också att du inte äger din hund förrän villkoren i avtalet är uppfyllda. Det betyder att du inte kommer att äga din hund förrän den fått tre valpkullar med minst en levande valp i varje kull, tills tiken fått sina tre kullar. För hanhundar gäller avtalet det antal valpkullar som man kommer överens om under som längst fem år eller tills hanen fyllt sju år.

Ditt ansvar

Som fodervärd för Pink Diamonds kennel står du för valpen/hundens försäkring samt självrisk utifall att hunden skulle behöva veterinärvård. Du står för kostnader för mat, vaccinationer enligt rekommendationer för hundar. Du står också för de nödvändiga tillbehör en hund behöver, t.ex. koppel, bajspåsar osv. Du står även för att pälsvård sköts och om de tillkommer kostnader för det. 

 

Som fodervärd behöver du:

  • Följa avtalet

  • Ha ansvar mot uppfödaren

  • Ge rätten för parning och kullar till uppfödaren

  • Lämna bort hunden vid parning (och även under valpperioden för tikar)

  • Kontakta uppfödaren om något uppstår med eller kring hunden. 

ester3.jpg

Dialog mellan fodervärd och uppfödare

Dialog och förtroende för ett fodervärdsskap är det allra viktigaste. Pink Diamonds Kennel vill följa valpen/hundens utveckling och önskas kontinuerligt uppdateras. Uppfödare/ägare vill kunna ha tillgång till att träffa hunden vid tillfällen som planeras i god tid. 


För valpar på foder finns ett krav att man som fodervärd går minst en hundkurs med valpen. Rekommendation kan vara t.ex. en valpkurs eller spår/sök/lydnad/agility eller vad man själv är intresserad av.

 

Hälsotest av hund inför parning

När hunden närmar sig 1 år ska olika hälsotester utföras inför parning eller dräktighet. Pink Diamnonds kennel står förkostnader kring hälsotester.

När övergår fodervärdskapet till ägarskap?

För hanhundar bibehålls avelsrätten fram till att hunden uppnår en ålder på 7år. 

För tikar bibehålls avelsrätten på tre kullar med minst en överlevande valp i varje kull. 

När dessa kriterier i avtalen är uppfyllda övergår fodervärdsskapet till ett ägandeskap genom en skriftlig överlåtelse och hunden blir din. 

Vi hoppas du fått den information du önskar och ser fram emot att hälsa dig välkommen som fodervärd för Pink Diamonds kennel.

Hundar som söker fodervärd just nu:

Är du intresserad av att bli fodervärd?
Skicka in din intresseanmälan här

bottom of page